GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Zonnecellen & zonnepaneel

Zonnecellen en zonnepaneel

zonnepanelen huren

Het zijn de zonnecellen en het zonnepaneel die ervoor zorgen dat we gebruik kunnen maken van zonne-energie. De zonnecellen zetten het licht van de zon om in elektriciteit, dat we via een omvormer vervolgens kunnen gebruiken voor de elektrische apparaten die we hebben staan, of de verlichting die we in willen schakelen.

Foton en Volta

Zonnecellen werken op basis van het fotovolta sch principe. In het Engels spreken we van photo voltaic, waardoor we het in plaats van zonnepanelen ook wel hebben over PV-systemen. De benaming van de techniek komt van de combinatie tussen het griekse woord foton" voor licht" en de naam van Allesandro Volta, naar wie de eenheid voor elektrische spanning werd genoemd. Met behulp van de zonnecellen halen we als het ware elektrische spanning uit licht, waardoor we voor een duurzame bron van energie kunnen zorgen.

Elektrische lading in de zonnecellen

Het daadwerkelijke technische proces achter de zonnecellen zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. We kunnen het gedrag van zonnecellen echter vergelijken met de omgekeerde werking van een diode. Zodra we aan de voorkant van de zonnecel zorgen voor zonlicht, veroorzaken de opvallende fotonen in de cel een elektrische lading, door de verschillende lagen van de cel. Vervolgens hebben we de mogelijkheid om deze lading af te tappen en als een elektrische stroom te gebruiken. Op de vraag wat zijn zonnecellen" kunnen we wat dat betreft antwoorden dat het gaat om een soort kleine fabriekjes, die het licht van de zon om weten te zetten in een elektrische spanning en uiteindelijk elektriciteit.

Zonnepaneel

Op het moment dat we meerdere zonnecellen in een serie met elkaar schakelen hebben we de mogelijkheid om een zonnepaneel samen te stellen. Bovendien dient er sprake te zijn van een bypass diode, die de beschadiging bij een eventuele schaduwpositie van een van de cellen kan voorkomen. Er zou dan namelijk een hotspot-effect kunnen ontstaan, omdat die ene cel zich dan als een elektrische verbruiker zal gaan gedragen. Wat dat betreft zit een zonnepaneel technisch vernuftig in elkaar, wat ertoe heeft geleid dat de zonnepaneel prijs de eerste jaren na de introductie behoorlijk hoog lag.

Standaard zonnepanelen

Vandaag de dag maken we gebruik van standaard zonnepanelen en is de prijs van zonnepanelen enorm gedaald. De standaard panelen worden in grote hoeveelheden geproduceerd en hebben inmiddels een marktaandeel van meer dan 90%. Gemiddeld leveren de standaard zonnepanelen met een scherpe prijs zo"n 50 - 200 W aan vermogen. Enkele fabrikanten kunnen meer zware panelen leveren en daarmee zorgen voor een hogere opbrengst van elektriciteit. Het oppervlakte van de standaard zonnepanelen bedraagt zo"n 0,5 - 2 vierkante meter. Het is onder andere het oppervlakte van het paneel dat bepaalt hoeveel vermogen er mee op te wekken valt.

zonnepanelen tilburg

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in vele kleuren

Vergelijken is altijd verstandig

Indien u zelf besluit om te investeren in een zonnepanelensysteem dat is het verstandig om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Er is momenteel een groot aanbod van verschillende zonnepanelensystemen en er is forse concurrentie tussen de verschillende installateurs; u kunt daardoor op eenvoudige wijze behoorlijk geld besparen. Belangrijk is natuurlijk wel dat u niet alleen op de prijs let, maar ook op de kwaliteit van de panelen zoals het rendement en de constructie. Daarnaast is het merk en de capaciteit van de omvormer erg belangrijk: deze heeft vaak een bepalende rol in het totaalrendement. Naast prijs en kwaliteit is garantie bepalend. Op de meeste systemen ontvangt u tussen de 10 en 25 jaar fabrieksgarantie.

Meer informatie

  • Zonne-energie
  • Zonnecellen & zonnepaneel
  • Omvormer & meterkast

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend<br>In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen<br>Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio<br>Landelijke dekking<br>Vergelijken van tarieven en kwaliteit<br>Tot wel 45% besparen

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.