GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Hoeveel kunt u besparen met zonne-energie ?

Hoeveel kunt u besparen met zonne-energie?

Energiezuinige woning

Zonnepanelen hebben wereldwijd een enorme groei doorgemaakt om de afhankelijkheid van fossiele energieleveranciers als Rusland en het Midden-Oosten te verminderen. De tendens om woningen en bedrijfspanden gasloos te maken heeft automatisch tot gevolg dat er meer behoefte is aan elektriciteit, zoals bijvoorbeeld voor warmtepompen, air conditioners, elektrische verwarming, boilers en doorstromers.

Het middel bij uitstek om die stroom te genereren is een zonnepanelensysteem.

Naast het feit dat het zelf opwekken van de benodigde stroom bespaart op de hoeveelheid stroom die u afneemt, is het extra interessant geworden vanwege de bij tijd en wijle extreem hoge elektriciteitsprijzen zoals in 2022.

Op deze pagina kunt u indicatieve besparingen vinden in de onderstaande tabel, uitgaande van redelijk normale stroomtarieven.

Gemiddelde kosten van een zonnepaneleninstallatie

Aantal panelen

Vermogen in Wattpiek

Opbrengst per jaar in kWh

Gemiddelde investering

Gemiddelde besparing

Terugverdientijd in jaren

Offerte aanvragen (vrijblijvend)

6

2400

2112

€ 3.500

€ 802,56

4,37

Offerte

8

3200

2816

€ 4.500

€ 1.070,08

4,21

Offerte

10

4000

3520

€ 5.500

€ 1.337,60

4,12

Offerte

12

4800

4224

€ 6.500

€ 1.605,12

4,05

Offerte

14

5600

4928

8.000

€ 1.872,64

4,28

Offerte

16

6400

5632

9.500

€ 2.140,16

4,44

Offerte

18

7200

6336

€ 10.500

€ 2.407,68

4,37

Offerte

20

8000

7040

€ 11.500

€ 2.675,20

4,3

Offerte

Uitgangspunten kosten zonnepaneelinstallatie

  • 1 zonnepaneel van 400 Wattpiek: we gaan uit van een zonnepaneel met een opbrengst van 400 Wattpiek (is een gemiddeld vermogen). 1 Wattpiek levert 0,88 kWh op. Dat betekent dat een zonnepaneel in een jaar tijd ongeveer 352 kWh oplevert.

  • Elektriciteitsprijs van € 0,38 per kWh: Stroomprijzen fluctueren de afgelopen 2 jaar enorm (tussen de € 0,35 en € 1 per kWh). Hoe hoger de elektriciteitsprijs, des te meer leveren de zonnepanelen op.

  • Sterk fluctuerende prijzen zonnepanelen: hoe hoger de elektriciteitsprijs, des te meer vraag naar zonnepanelen, des te duurder worden de zonnepanelen. In 2022 stegen de prijzen van zonnepanelen ook fors door leveringsproblemen vanuit China. Ook bij onderdelen zoals omvormers en bevestigingsmateriaal speelde dat probleem. In onze berekeningen gaan we uit van een enigszins normale en stabiele markt.

  • Uitgaande van een standaardsituatie: bij de berekening van de prijzen in de tabel gaan wij uit van een goed bereikbare eensgezinwoning met hellend dak of schuin dak.

  • 0% btw: per 1 januari 2023 wordt er geen 21% btw meer geheven over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

  • Meer zonnepanelen=duurdere omvormers: In geval van grotere hoeveelheden zonnepanelen moet de omvormer ook een groter vermogen krijgen en is daardoor duurder.

  • Ligging en situering zonnepanelen bepalend: de opbrengst van zonnepanelen is zeer sterk afhankelijk van de blootstelling aan de zon. Het verschil tussen zuid en noord en oost en west is groot. In deze berekeningen is uitgegaan van een optimale zuid-situering. Ook de hellingshoek is bepalend alsmede enige schaduwsituaties. Bij een offerte-aanvraag zal een leverancier uw specifieke situatie in een softwareprogramma inbrengen waardoor u exact de jaarlijks verwachte opbrengsten kunt zien.

  • Vaste, variabele en dynamische energiecontracten: We rekenen in deze tabel met een vast tarief, echter in de praktijk heeft een groot deel van de consumenten een variabel of dynamisch energiecontract, waarbij tarieven per uur kunnen verschillen en in geval van een dynamisch contract zelfs negatief kunnen zijn.

  • Geen rekening houdend met energieplafonds: bij toepassing van een energieplafond worden de stroomprijzen tot een bepaald niveau kunstmatig laag gehouden. Met deze situatie wordt geen rekening gehouden. De verwachting is ook dat alleen in 2023 een energieplafond door de overheid zal worden gehanteerd.

  • Salderingsregeling wordt toegepast: in de berekeningen in de tabel wordt de salderingsregeling toegepast. Dat betekent in feite dat een terug geleverde kWh net zoveel opbrengst als dat deze zou worden gekocht bij de energieleverancier. In geval van het aflopen van de salderingsregeling wordt deze niet verrekend in aantallen kWh, maar worden de kosten en terugleververgoedingen met elkaar verwerkt.

Energiebesparing zonne-energie

zonnestraling

De energiebesparing door zonne-energie zorgt ervoor dat u minder stroom bij uw leverancier hoeft af te nemen. Indien u daar een prijs van bijvoorbeeld €0,24 per kWh voor betaalt, kan een paneel dat 100 kWh oplevert er op die manier voor zorgen dat u €24 kunt besparen. Wat dat betreft zorgt u er met de zonne-energie voor dat u de reguliere energie niet hoeft af te nemen. U bespaart op de kosten, naast het feit dat u een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Opbrengst van de panelen

De werkelijke opbrengst of rendement van de panelen heeft natuurlijk ook direct invloed op de jaarlijkse besparing op energiekosten. Zonnepanelen die niet optimaal geplaatst zijn (bijvoorbeeld verkeerde hellingshoek, in schaduw van bomen) zullen minder renderen.

Stijging van de energiekosten

Op dit moment kunt u uitrekenen wat dit u aan besparing op zal leveren, maar houd daarnaast ook eens rekening met de toekomst. De kans is groot dat de opbrengst van de panelen in de toekomst voor veel meer voordelen gaat zorgen. Op het moment dat de energiekosten verder oplopen zou u namelijk veel meer betalen aan reguliere energie via het stroomnet. In 2022 zijn de stroomprijzen in Nederland zo'n 300% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

energiekosten

Uw woning meer waard met zonnepanelen !

Terugverdientijd van de zonnepanelen

U kunt de besparing dankzij zonne-energie gebruiken om na te gaan wat het voordeel is wat u ieder jaar gebruik van kunt maken, maar het is daarnaast interessant om een berekening te maken van de terugverdientijd van de panelen. Hoeveel jaren heeft u nodig om uit de kosten te komen die u heeft moeten maken? Hoe lang duurt het voordat u daadwerkelijk gratis gebruik kunt gaan maken van de stroom? Bereken het aan de hand van de besparing door zonne-energie, zodat u daar zelf een goed idee van krijgt.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.