GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Verschillen zonnewarmte en zonnestroom

Verschillen zonnewarmte en zonnestroom

CV zonneboiler

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen zonnewarmte en zonnestroom? De beide vormen van energie zijn afkomstig van de zon, maar werken toch op een totaal verschillende manier.

Zonneboiler en warmte

De zonneboiler biedt u de mogelijkheid om gebruik te maken van de warmte van de zon. De warmte die de zon uitstraalt kan het water in een zonneboiler opwarmen, om er vervolgens voor te zorgen dat u daardoor bijvoorbeeld comfortabel kunt douchen. Het is niet mogelijk om het water zelf op te warmen, bijvoorbeeld met behulp van een CV-ketel op gas. De zonneboiler zorgt er op die manier voor dat u energie kunt besparen.

standaard zonneboilersysteem

Standaard zonneboilersysteem

Bron:www.zonneboiler-expert.nl

Zonlicht in zonnecellen

Zonnestroom werkt echter totaal anders, aangezien dit geen gebruik maakt van de warmte van de zon. Het gaat in plaats daarvan om het licht dat de zon uitstraalt. We maken gebruik van de fotovolta sche techniek, om het licht om te zetten naar elektriciteit. Dat proces zit wat technisch in elkaar, maar het zorgt ervoor dat het licht dat op de zonnecellen valt, uiteindelijk leidt tot het opwekken van gelijkstroom. Vervolgens kunnen we dat omzetten naar wisselstroom. De omvormer zorgt er op die manier voor dat we er gebruik van kunnen maken.

zonnecollectoren

Vacuümbuizen van een zonneboilersysteem

Zonnepanelen

Door een groot aantal zonnecellen bij elkaar te plaatsen krijgen we de beschikking over een zonnepaneel, dat we bijvoorbeeld op het dak kunnen plaatsen. We kunnen het paneel naar de zon richten en er daarmee voor zorgen dat we zelf energie op kunnen gaan wekken. Het gaat in dit geval om elektriciteit, dat we cre ren" door het licht op te vangen. Wat dat betreft maakt de zonneboiler met de warmte van de zon gebruik van een heel ander proces, om ervoor te zorgen dat het water uit de kraan of uit de douche goed van temperatuur is.

cv zonneboilersysteem

CV-zonneboiler

Bron:www.zonneboiler-expert.nl

Gratis duurzame energie opwekken

Met de beide technieken hebben we echter de mogelijkheid om duurzaam energie op te wekken. We maken geen gebruik van gas om bijvoorbeeld de CV-ketel in te schakelen, of hebben geen fossiele brandstoffen nodig om elektriciteit op te wekken in een kolencentrale. In plaats daarvan gebruiken we het licht en de warmte van de zon, twee elementen die hoe dan ook beschikbaar zouden zijn. De beide technieken gebruiken in die zin een gratis" bron, om energie op te wekken waar we anders een bepaald bedrag per eenheid voor hadden moeten betalen.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.