GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Zonnepanelen tegen de muur

Montage tegen de muur is mogelijk

Het monteren van zonnepanelen aan een muur is mogelijk, maar het is niet de meest gebruikelijke manier om zonnepanelen te installeren. Normaal gesproken worden zonnepanelen op daken gemonteerd vanwege verschillende voordelen, waaronder een betere blootstelling aan de zon, een grotere beschikbare ruimte en minder schaduwbelemmeringen.

Als je echter geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen of om andere redenen de panelen aan een muur wilt monteren, zijn er enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden:

Het monteren van zonnepanelen aan de muur vergt extra aandacht vanwege het gewicht van de panelen, maar ook vanwege de uitstraling van het gebouw. Hieronder vindt u meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen tegen muren.

Aandachtspunten

Structuur en draagkracht: Zorg ervoor dat de muur stevig genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Raadpleeg een bouwkundig ingenieur om de structuur van de muur te beoordelen en te bepalen of deze geschikt is voor de montage van zonnepanelen.

Oriëntatie: Zonnepanelen moeten naar het zuiden gericht zijn om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Zorg ervoor dat de muur waarop je de panelen wilt monteren, voldoende zonlicht ontvangt gedurende de dag.

Schaduwbelemmering: Vermijd eventuele schaduwbelemmeringen op de muur, zoals bomen, gebouwen of andere objecten die de zonlichtinval op de panelen kunnen beperken. Zelfs een kleine hoeveelheid schaduw kan de efficiëntie van de zonnepanelen aanzienlijk verminderen.

Montagesystemen: Er zijn speciale montagesystemen beschikbaar voor het bevestigen van zonnepanelen aan muren. Deze systemen zijn ontworpen om de panelen veilig op hun plaats te houden en moeten worden geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant.

Bedrading en aansluitingen: Zorg ervoor dat je een geschikte bedrading hebt om de zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit kan het inhuren van een erkende elektricien vereisen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en volgens de geldende voorschriften wordt uitgevoerd.

Het is belangrijk op te merken dat het monteren van zonnepanelen aan een muur mogelijk niet de meest efficiënte opstelling is, omdat panelen op daken meestal betere blootstelling aan de zon hebben. Als het echter de enige optie is die je hebt, overleg dan met een professionele installateur om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd.

PV-systeem als zonwering

U kunt onder andere gebruik maken van de zonnepanelen tegen de muur om een bijzondere variant van zonwering aan te brengen. U zorgt er daarmee voor dat u de inval van het zonlicht kunt voorkomen, maar u het aan de andere kant netjes op kunt vangen. We weren ons daarmee tegen een teveel aan zonlicht, terwijl dit aan de andere kant niet verloren hoeft te gaan. Bovendien is het mogelijk om de PV-systemen als zonwering onder een ideale hoek in te stellen, afhankelijk van de hoogte van de zon. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen tegen de muur een behoorlijk rendement op kunnen leveren.

Het is bij zonnepanelen tegen de muur verstandig om deze met een beperkte hoogte uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de breedte tijdens het kantelen beperkt blijft. Bovendien zorgen de panelen dan nauwelijks voor slagschaduw op elkaar, waardoor u met een maximaal rendement gebruik kunt maken van de relatief kleine panelen.

Op of in de gevel

U kunt de zonnepanelen op verschillende manieren tegen de muur plaatsen. U kunt de panelen op de muur plaatsen, of deze in de muur integreren. De zonnepanelen als zonwering zijn een goed voorbeeld van panelen die u op de muur plaatst. Het is bovendien mogelijk om de panelen tegen een muur zonder ramen te plaatsen, puur om energie op te kunnen wekken.

Daarnaast kunt u de zonnepanelen in de muur plaatsen, door deze hiermee te integreren. Dit is steeds beter mogelijk in het glas dat we gebruiken, maar ook in een reguliere gevel. Het is uiteraard van belang om hier al bij het ontwerp van het gebouw rekening mee te houden. Muren vormen net als daken een geschikte basis om zonne-energie op te wekken. Houd er bij het plaatsen van zonnepanelen tegen of in de muur rekening mee dat er gemakkelijker slagschaduw op zal vallen.

Hellingshoek van de panelen

Let bij de zonnepanelen op of in de muur in ieder geval goed op de ideale hellingshoek. Des te beter u de hoek af kunt stemmen op de stand van de zon, des te beter het mogelijk is om een maximale hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Een te grote hellingshoek zorgt er echter voor dat er schaduw op de panelen kan ontstaan, of er sprake kan zijn van een enorme verdikking op of in de muur. Bepaal de mogelijkheden en het maximale rendement, onder een haalbare hellingshoek voor de zonnepanelen op de muur, of in de muur.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.