GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Optimale hellingshoek zonnepanelen

Optimale hellingshoek zonnepanelen

De optimale hellingshoek van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de hoogte van de stand van de zon. Des te rechter" de zonnestralen in de panelen vallen, des te beter het mogelijk is om ze op te vangen en er energie mee op te wekken.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Vind de goedkoopste installateurs en bespaar tot wel 45% op uw investering.

Hellingshoek op platte daken

De hellingshoek van zonnepanelen valt op een plat dak of op de grond het best te kiezen, aangezien we dan niet te maken hebben met de schuinte van het dak. In plaats daarvan is het mogelijk om de panelen zo te kantelen, dat ze zonnestralen er optimaal in zullen vallen. Bovendien kunt u gebruik maken van draaibare of kantelbare panelen, om de invalshoek zo optimaal mogelijk te kiezen. Wat dat betreft zorgen de platte daken voor de ideale hellingshoek voor de zonnepanelen, al kunt u helaas niet optimaal gebruik maken van het aantal beschikbare vierkante meters.

hellingshoek bepalen

Hellingshoek bepalen muurmontage zonnepanelen

36 graden en op het zuiden

De optimale hellingshoek voor zonnepanelen bedraagt in Nederland 36 graden. Houd er rekening mee dat dit een situatie is die geldt voor alleen landen die op dezelfde hoogte" liggen als Nederland. Op het moment dat de zon hoger aan de hemel komt te staan is het immers van belang om de panelen meer schuin te zetten, terwijl ze meer rechtop dienen te staan op het moment dat de zon juist minder hoog weet te komen. Draai de panelen bovendien naar het zuiden, op het moment dat u een vaste richting dient te kiezen. Op het zuiden gericht onder een hellingshoek van 36 graden leveren de zonnepanelen het meeste rendement op.

1.000 kWh per m2

Op het moment dat u erin slaagt om de ideale hellingshoek voor de zonnepanelen te kiezen kunt u rekenen op maximaal 1.000 kWh per m2, op jaarbasis. Dit verschilt van 900 - 1.200 kWh per m2, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn waar we in een jaar van kunnen genieten. Dit betekent dat er behoorlijk wat energie op te wekken valt. Houd er echter rekening mee dat het hier gaat om een theoretische hoeveelheid. Het valt in de praktijk niet mee om hierbij in de buurt te komen.

Kantelbare zonnepanelen

Indien u het rendement van de zonnepanelen wilt verbeteren kunt u eventueel gebruik maken van draaibare of kantelbare exemplaren. Dit zorgt ervoor dat u de optimale hellingshoek voor de zonnepanelen kunt kiezen, op ieder gewenst moment. Het betekent onder andere dat u de panelen met de zon mee kunt draaien, maar dat u de hoek ook af kunt stemmen op de hoogte van de stand van de zon. Op deze manier vallen de stralen er zo recht mogelijk is, waardoor het mogelijk is om de maximale hoeveelheid energie van de zon op te nemen en om te zetten in elektriciteit.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend<br>In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen<br>Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio<br>Landelijke dekking<br>Vergelijken van tarieven en kwaliteit<br>Tot wel 45% besparen

Amorfe zonnecellen

Montagemogelijkheden:

  • Zonnepanelen op het dak
  • Zonnepanelen tegen de muur
  • Zonnepanelen op de grond
  • Effect schaduw op de werking
  • Optimale hellingshoek zonnepanelen

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.