GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Terugverdientijd zonnepanelen investering

Terugverdientijd zonnepanelen investering

Subsidies zonneboilers

Om elektriciteit op te wekken met behulp van zonlicht moet u eerst investeren in een zonnepaneleninstallatie. Dat kost dus nu extra geld. Die investering of kosten verdient u echter terug doordat u bespaart op uw jaarlijkse elektriciteitskosten aangezien u elektriciteit nu zelf kunt opwekken. Bij een prijs van € 0,22 per kilowattuur bespaart u per jaar per 1000 kwH een bedrag van € 220. Dat bedrag heeft u dan alvast terugverdiend op uw oorspronkelijke investering in uw zonnepanelensysteem. Met de terugverdientijd bedoelen we de periode in jaren die nodig is om uw gehele investering terug te verdienen op basis van de besparing op elektriciteitskosten. Hieronder ziet u een tabel met indicatieve terugverdienperiodes:

Indicatieve terugverdientijden 2014

Aantal panelen

Opgewekt vermogen

Prijs incl.btw (2014)

Besparing per jaar

Terugverdientijd

7

1500 kwH

€ 3.300 - € 3.800

€ 330,00

10 - 11,5 jaar

10

2100 kwH

€ 4.100 - € 4.400

€ 462,00

9 - 9,5 jaar

14

3000 kwH

€ 4.700 - € 5.100

€ 660,00

7 - 8 jaar

20

4300 kwH

€ 6.200 - € 7.000

€ 946,00

6,5 - 7,5 jaar

26

5600 kwH

€ 7.900 - € 8.500

€ 1.232,00

6,5 - 7 jaar

Uitgangspunten

  • Alle tarieven zijn gemiddelden uit de markt uitgaande van een standaard zonnepanelenpakket met inbegrip van 6% btw

  • Er is geen rekening gehouden met 100% terugvordering BTW

  • Een standaard zonnepanelenpakket bestaat uit standaard zonnepanelen, gemonteerd op een pannendak van een eensgezinswoning, bekabeling extern en intern wordt aangesloten op een nette (niet weggewerkte) manier.

  • Omvormer en aansluiting op het netwerk zijn inbegrepen. Standaard marktconforme garanties zijn van toepassing.

  • Eventuele aanvullende wensen of uitzonderingen zijn niet meegenomen in de prijsindicaties, zoals bijvoorbeeld speciale zonnepanelen (ge ntegreerd in dak, voorzien van dakisolatie, verwerkt in glas, extreem hoog rendement etc.)

  • Om de besparing per jaar te bepalen is uitgegaan van het elektriciteitstarief van € 0,22 per kwH in 2014.

  • De verwachting is dat in de komende 10 jaar de gemiddelde elektriciteitsprijs zal gaan stijgen waardoor de besparing groter zal zijn dan hierboven is aangegeven. Tevens zal de terugverdientijd korter zijn. Hier is in bovenstaande tabel geen rekening mee gehouden.

  • Er zijn talloze soorten zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen. Kwaliteit en garantievoorwaarden kunnen verschillen. In bovenstaande tabel is met een gemiddelde kwaliteit en garantie rekening gehouden.

  • Prijzen tussen verschillende aanbieders kunnen in verband met concurrentie en acties fors verschillen. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

Opbrengst van de zonnepanelen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te kunnen berekenen is het allereerst van belang om iets te kunnen zeggen over de opbrengst van de verschillende panelen die u plaatst. Bent u met uw systeem in staat om jaarlijks 500 kWh aan stroom op te leveren, gaat het om een piekvermogen van 2800 kW, of komt u tot een andere opbrengst? Des te hoger de opbrengst, des te groter het bedrag dat u jaarlijks terug kunt verdienen, maar des te hoger ook de investering die u dient te doen.

Kosten van het complete systeem

Aan de andere kant dient u hier de kosten van het complete systeem tegenover te zetten. Op het moment dat u 12 zonnepanelen plaatst betaalt u bijvoorbeeld zo"n €4.000 voor het systeem en nog eens €1.000 voor de installatie. Deze twee bedragen samen vormen de investering die u dient te doen. Houd er daarnaast rekening mee dat het eens in de paar jaar verstandig is om onderhoud uit te laten voeren. U komt op die manier tot bepaalde kosten, die u in mindering dient te brengen op de opbrengst. Zodra u met de opbrengst de mogelijkheid heeft om boven de kosten uit te torenen, heeft u de panelen terugverdiend.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt zonder subsidie momenteel zo"n 8 - 10 jaar. Het is hierbij onder andere van belang om goed te kijken naar het type panelen, aangezien dit zowel de kosten als de opbrengst kan be nvloeden. De terugverdien periode van zonnepanelen is over het algemeen in ieder geval een stuk lager dan de levensduur. De panelen gaan gemakkelijk 25 jaar mee, waardoor u 15 jaar lang gratis gebruik kunt maken van de stroom die de panelen op weten te wekken.

Dakmontage ladder

Stijging van de energiekosten

Houd er bovendien rekening mee dat de energiekosten de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder toe zullen nemen. Op het moment dat de prijs voor een kWh bij de energieleverancier stijgt, verdient u de panelen eerder terug. U had anders namelijk een hoger bedrag aan uw energieleverancier moeten betalen. Wat dat betreft kunt u er vanuit gaan dat de 8 - 10 jaar relatief conservatief is en u het systeem waarschijnlijk al eerder heeft terugverdiend. Denkt u voor die tijd te gaan verhuizen? Houd er dan rekening mee dat de zonnepanelen de waarde van uw woning kunnen verhogen, waardoor u daar wel degelijk wat van terug zal verdienen.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.