GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Zonnestroom leveren aan energiebedrijf

Zonnestroom leveren aan energiebedrijf

Wilt u zonnestroom leveren aan het energiebedrijf, of bent u benieuwd hoe de saldering in z"n werk gaat? Energiebedrijven in Nederland zijn verplicht om de energie van u af te nemen, ook al zitten ze daar lang niet altijd op te wachten. Ze brengen uw opbrengst in mindering op de leveringskosten, of betalen u zelfs een terugleververgoeding.

Aftrek van eigen verbruik: saldering

Op het moment dat u zonnestroom levert aan het energiebedrijf zullen zijn het aantal kWh in mindering brengen op de energie die u aan de andere kant verbruikt. U dient gebruik te maken van een slimme energiemeter, die ervoor zorgt dat u zowel het verbruik als de opbrengst kunt laten meten. Stel dat u in een jaar tijd bijvoorbeeld 3.000 kWh verbruikt en u aan de andere kant 2.000 kWh oplevert. In dat geval dient u nog 1.000 kWh af te rekenen bij uw stroomleverancier. Dit betekent dat u 2.000 kWh aan kosten kunt besparen, door gebruik te maken van de zonnepanelen die u op het dak of op de grond heeft liggen.

Meer leveren dan verbruiken

Maakt u gebruik van een relatief groot aantal zonnepanelen? Dan kan de saldering er zelfs voor zorgen dat u de mogelijkheid heeft om hier geld aan te verdienen, wat het energiebedrijf u zal uitbetalen. Stel dat u nog altijd 3.000 kWh per jaar aan elektriciteit verbruikt, maar het grote systeem van zonnepanelen ervoor zorgt dat u jaarlijks 4.000 kWh op kunt wekken. In dat geval komt u uit op een verbruik van -1.000 kWh. Dit betekent dat de energieleverancier u een terugleververgoeding voor die 1.000 kWh zal betalen. U hoeft aan de andere kant niet te betalen voor de levering van de 3.000 kWh, waardoor u heel voordelig gebruik kunt maken van stroom.

Maximaal 5.000 kWh per jaar

Houd er rekening mee dat de saldering in Nederland niet onbeperkt is. U mag als particulier maximaal 5.000 kWh aan energie terugleveren aan het net en dit salderen met uw eigen verbruik. Heeft u een groot aantal zonnepanelen op het dak liggen en wekt u daardoor meer energie op? Dan zal de energieleverancier u zien als een producent van elektriciteit. Dat betekent dat u een apart tarief met de energieleverancier overeen dient te komen, om er als een ware producent voor te zorgen dat zij gebruik kunnen maken van de stroom die u opwekt.

Zonnepanelen montage hellend dak

  • Montage zonnepanelen hellend dak 1
  • Montage zonnepanelen hellend dak 2
  • Montage zonnepanelen hellend dak 3
  • Montage zonnepanelen hellend dak 4

Dag- en nachttarief voor stroom

Heeft u een apart tarief voor dag- en nachtstroom? De verschillende leveranciers in Nederland gaan daar niet allemaal op dezelfde manier mee om. Het is daarom verstandig om even contact op te nemen met uw leverancier, om na te gaan welke methode van salderen zij hiervoor hanteren. Een aantal van de leveranciers berekent bijvoorbeeld een gemiddelde, om u zowel dag als nacht een bepaald tarief te kunnen betalen. Dankzij de saldering van de stroom die u opwekt kunnen de zonnepanelen u op een eenvoudige manier een flinke besparing op de kosten opleveren en kunt u de kosten voor het systeem terugverdienen.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.