GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Wat is de toekomst van zonne-energie?

Wat is de toekomst van zonne energie?

zonnestraling

Bent u benieuwd naar de toekomst van zonne energie systemen? Niemand kan de toekomst voorspellen, maar de ontwikkelingen in recente jaren voorspellen een mooie toekomst voor zonne-energie wereldwijd en vanzelfsprekend in Nederland. Het risico om alleen energie via fossiele brandstoffen te blijven opwekken is simpelweg te groot: de voorraad is eindig en de meeste landen die olie en gasvoorraden bezitten zijn politiek instabiel. Daarop voortbordurend heeft de Nederlandse overheid enkele toekomstvisies gepresenteerd en de prakische kanten daarvan worden hieronder summier beschreven.

Produktontwikkeling

Het potentieel van de benutting van zonne-energie is enorm en kenmerkt zich door de ontwikkeling van allerlei nieuwe produkten en toepassingen die gebruik maken van zonne-energie. Gedacht kan worden aan folie in ramen waardoor deze de ruimte zowel kunnen verwarmen als afkoelen. Zonnecellenfolie op voertuigen zorgen voor de benodigde elektrische energie voor de aandrijving. Steeds meer nieuwe woningen zullen voorzien zijn van dakbedekking die zowel als isolatie als zonnepaneel dienst zullen doen enz. De mogelijkheden zijn eindeloos, echter wel afhankelijk van voldoende grondstoffen en goede produktietechnieken om het betaalbaar te houden.

zonnepanelensysteem

Zonne-energie heeft de toekomst

Eigenaren en huurders van grote gebouwen

Wat betreft de toekomst van zonne energie systemen in Nederland lijkt het er vooral op dat na de particulieren ook de eigenaren en huurders van grote panden ervoor kiezen om hier gebruik van te gaan maken. Zij zorgen er op die manier niet alleen voor dat we er op een meer grote schaal gebruik van maken, zij zorgen er indirect voor dat er meer aandacht voor komt. Dit kan bijdragen aan een bredere implementatie van de zonnepanelen en aanverwante technieken, zodat deze een definitieve rol in ons bestaan kunnen gaan spelen.

Gebruik van keurmerken en erkenningen

Verder verwacht de branche dat we in de toekomst meer en beter gebruik zullen maken van keurmerken en erkenningen, om de kwaliteit van de zonnepanelen en systemen meer duidelijk aan te geven. We maken momenteel al gebruik van Zonnekeur, waar op dit moment ongeveer 2 op de 3 mensen bekend mee zijn. Daarnaast maken we gebruik van de SEI-erkenningen, die ervoor moeten gaan zorgen dat we in Nederland vooral kwalitatief uitstekende zonnepanelen plaatsen. Deze bieden ons de mogelijkheid om op een effici nte manier energie op te wekken en de kosten die we maken voor het systeem zo snel mogelijk terug te verdienen.

zwarte zonnepanelen

Blauwe en zwarte zonnepanelen in Zwijndrecht

Geen nieuwe subsidies

Met het oog op de subsidies voor zonne-energie ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Een meerderheid van de mensen uit de branche verwacht men dat er geen nieuwe subsidies aan zullen komen en is men daar bovendien geen voorstander van. Het is volgens hen beter om ons te richten op het verduidelijken van de voordelen van zonne-energie, zodat de vraag hiernaar vanzelf toe zal nemen. Bovendien vormen zonnepanelen ook zonder de subsidies een interessante investering. U kunt de kosten na 8 - 10 jaar al terugverdienen, terwijl de panelen over het algemeen gemakkelijk 25 jaar of meer mee zullen gaan

zonnestraling aarde

De zon: onuitputtelijke energiebron

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.