GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Wat zijn de nadelen van zonne energie?

Levensduur zonelementen

Bent u benieuwd naar eventuele nadelen van zonne-energie? De zonne-energie op zich kent geen nadelen, aangezien het gratis en duurzaam is. U kunt natuurlijk wel tegen nadelen aanlopen met het ook op de systemen die we gebruiken.

Vergelingseffect en loskomen van achtergrondfolie

Goedkope zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld een vergelingseffect vertonen. Dit ontstaat al vrij snel na de plaatsing van de panelen en zorgt ervoor dat er minder gemakkelijk licht in kan vallen. Het zijn de goedkoopste zonnepanelen die deze problemen vertonen, al zijn ze in de meeste gevallen al uit de handel. Het kan daarnaast zijn dat de achtergrondfolie los zal komen. Op het moment dat de installateur folie van lage kwaliteit folie gebruikt is dit een van de bekende problemen.

beschaduwing zonnepanelen

Beschaduwing zonnepanelen ongunstig

Lager piekvermogen en schaduw

De nadelen van zonnepanelen kunnen daarnaast betrekking hebben op bijvoorbeeld het piekvermogen. Des te hoger dit vermogen, des te meer stroom het paneel op kan wekken en des te korter bijvoorbeeld de terugverdientijd. Met name de goedkoopste zonnepanelen halen hun piekvermogen over het algemeen niet. Hierdoor kan de opbrengst wat tegenvallen. Kies voor degelijke zonnepanelen, zodat deze hun piekvermogen kunnen halen. Houd er bovendien rekening mee dat schaduw een belangrijk nadeel kan vormen. Staat er een hoge boom naast uw woning, of een boom die nog verder uit zal groeien? Dan kan dit een nadeel betekenen voor de zonnepanelen die u wilt gaan plaatsen.

Windbescherming van de zonnepanelen

Let bovendien goed op de windbescherming van de zonnepanelen. Het is niet direct een van de nadelen, maar een matige bescherming kan er onder andere toe leiden dat er beschadigingen ontstaan. Dit heeft te maken met het feit dat de wind een flinke invloed op de panelen kan hebben en er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de buitenste beschermingslaag breekt. Stel de zonnepanelen slim op ten opzichte van de wind en houd rekening met de kracht die hier tijdens een stormachtige dag vanuit kan gaan.

Dakmontage begin

Ongeschikte onderdelen

Tenslotte is het niet verstandig om gebruik te maken van ongeschikte onderdelen, in combinatie met de zonnepanelen. We schrijven de nadelen in dat geval gemakkelijk toe aan de zonnepanelen, terwijl die in principe uitstekend in orde zouden kunnen zijn. Zorg ervoor dat u voor de complete installatie gebruik maakt van goede onderdelen, waar bijvoorbeeld een ervaren installateur goede ervaringen mee heeft. Een besparing op de onderdelen leidt over het algemeen tot een nadelige situatie op de lange termijn. Zorg er wat dat betreft voor dat u een goede investering in zonnepanelen doet, om daar optimaal gebruik van te kunnen maken.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.