GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Zelf zonnepanelen installeren?

Zelf zonnepanelen installeren

zonnepanelen amsterdam

Wilt u zelf zonnepanelen installeren? Houd er rekening mee dat er niet voor niets professionele installateurs beschikbaar zijn die u daarmee kunnen helpen. U kunt de zonnepanelen in principe zelf plaatsen, mits u voor een voldoende stevige bevestiging zorgt. U voorkomt daarmee schade en verliezen aan effici ntie, waardoor u de terugverdientijd zoveel mogelijk kunt verkorten.

Bespaar op installatiekosten

U kunt zelf zonnepanelen installeren om een paar honderd euro tot maximaal een paar duizend euro te besparen op de installatiekosten. Afhankelijk van de grootte van het zonnepanelensysteem waar u gebruik van wenst te maken kan de besparing flink oplopen. Een doe-het-zelf pakket met zonnepanelen is wat dat betreft een aantrekkelijke keuze. Houd er echter rekening mee dat u veilig op het dak moet kunnen werken en dat het meehelpt wanneer u wat ervaring heeft met bijvoorbeeld het omgaan met elektriciteit en de installatie van dergelijke systemen.

zware solar panelen

Zwarte zonnepanelen plaatsen licht hellend dak

Mogelijke problemen

Houd er aan de andere kant rekening mee dat u een aantal problemen kunt ondervinden, op het moment dat u de zonnepanelen zelf gaat plaatsen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u een goede kwaliteit achtergrondfolie gebruikt en u deze degelijk bevestigt. Daarnaast is het onder andere van belang om de kaders op een degelijke manier te bevestigen, zodat sneeuw en sterke windstoten geen invloed kunnen hebben op de degelijkheid van het systeem. Verder is het bijvoorbeeld van belang om eventuele schaduw goed in de gaten te houden en de optimale hoek te kiezen om de panelen te plaatsen.

Verdiensten op lange termijn

Indien u het zelf lastig vindt om de zonnepanelen te installeren kunt u daarvoor gebruik maken van een professionele installateur. In de meeste gevallen zorgt dit ervoor dat u zo optimaal mogelijk gebruik kunt gaan maken van de panelen die u aankoopt. Dit betekent dat u de volledige levensduur kunt gebruiken om de arbeidskosten terug te verdienen. Indien u zelf een steek zou laten vallen en u daardoor minder energie op kan wekken, is de kans groot dat u op de lange termijn duurder uit zal zijn wanneer u ervoor kiest om de panelen zelf op het dak te plaatsen.

Dakmontage ladder

25 jaar levensduur

Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van 25 jaar of langer, getuige de garanties die de verschillende fabrikanten u aan durven te bieden. Dit betekent onder andere dat u 25 jaar de tijd heeft om de kosten van de installatie terug te verdienen, of u de kosten in theorie over die 25 jaar uit zou kunnen spreiden. Dit zorgt er bij de meeste mensen voor dat ze de panelen het liefst professioneel laten plaatsen. Wilt u toch gebruik maken van zonnepanelen in een doe-het-zelf pakket? Zorg er dan voor dat u de instructies en tips goed doorneemt voordat u ze gaat plaatsen.

Zonnepanelen montage hellend dak

  • Montage zonnepanelen hellend dak 1
  • Montage zonnepanelen hellend dak 2
  • Montage zonnepanelen hellend dak 3
  • Montage zonnepanelen hellend dak 4

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.