GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Omvormer & meterkast

Omvormer & meterkast

Omvormer zonne energie

Om gebruik te kunnen maken van een PV-systeem met zonnepanelen dient u een omvormer aan te brengen. Doorgaans plaatst u deze in de meterkast, daar waar u de omvormer onder andere gemakkelijk kunt controleren, onderhouden en eventueel vervangen.

Omvormer voor het PV systeem

Het is de omvormer die er binnen het PV systeem voor zorgt dat u de mogelijkheid heeft om daadwerkelijk gebruik te maken van de zonne-energie. Het is de PV omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom, zodat u daar uw lampen of elektrische apparaten mee in kunt schakelen. De zonnepanelen leveren gelijkstroom (DC), terwijl onze energievoorziening is ingericht op basis van wisselstroom (AC).

Bovendien zorgt een PV omvormer voor een doorlopende zoektocht naar de ideale combinatie tussen stroom (l) en spanning (V). Dit levert een maximale opbrengst (W) op, waardoor het mogelijk is om onder wisselende condities optimaal gebruik te maken van het systeem. We noemen dit Maximum PowerPoint Tracking, dat enorm bijdraagt aan de effici ntie van de zonnecellen en panelen waar u gebruik van maakt.

Ten derde zal de omvormer van het PV systeem het systeem uitschakelen op het moment dat er sprake is van netuitval, zodat er geen schade aan de zonnecellen kan ontstaan. Het is bovendien mogelijk om het systeem te monitoren en gebruik te maken van datalogging, bijvoorbeeld om later uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit of de effici ntie van de zonnepanelen zoals u daar gebruik van maakt.

Meer informatie

  • Zonne-energie
  • Zonnecellen & zonnepaneel
  • Omvormer & meterkast

Montage van de omvormer

Om de PV omvormer te kunnen plaatsen dient er in ieder geval voldoende ruimte aanwezig te zijn, bijvoorbeeld in de meterkast. Zorg ervoor dat u de omvormer kwijt kunt, net als eventuele DC-schakelaars, de sensorkastjes, de werkschakelaars, de bekabeling en bijvoorbeeld de verdeelkast. Met name de bekabeling is van belang, om het transport van de elektriciteit mogelijk te maken. Denk goed na over de positie. De omvormer voor het PV systeem heeft een behoorlijk gewicht, waardoor u deze niet zomaar overal op kunt hangen. Tenslotte is het verstandig om rekening te houden met de bereikbaarheid, bijvoorbeeld om eventuele meldingen af te kunnen lezen.

hellingshoek bepalen

Hellingshoek bepalen muurmontage zonnepanelen

Monitoring in de meterkast

Indien u gebruik maakt van een moderne omvormer voor uw PV systeem heeft u de mogelijkheid om hier een monitor aan te koppelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een handig scherm, waarop u precies kunt zien welk wattage de zonnepanelen leveren, of hoe de opbrengst zich de afgelopen periode ontwikkeld heeft. Dankzij de moderne schermen krijgt u een helder overzicht van de totale situatie. Het is in dat geval uiteraard van belang om hier wat extra ruimte voor te reserveren en er daarnaast voor de zorgen dat de omvormer en het scherm op een goede manier bereikbaar zijn in de meterkast.

Vergelijken is altijd verstandig

Indien u zelf besluit om te investeren in een zonnepanelensysteem dat is het verstandig om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Er is momenteel een groot aanbod van verschillende zonnepanelensystemen en er is forse concurrentie tussen de verschillende installateurs; u kunt daardoor op eenvoudige wijze behoorlijk geld besparen. Belangrijk is natuurlijk wel dat u niet alleen op de prijs let, maar ook op de kwaliteit van de panelen zoals het rendement en de constructie. Daarnaast is het merk en de capaciteit van de omvormer erg belangrijk: deze heeft vaak een bepalende rol in het totaalrendement. Naast prijs en kwaliteit is garantie bepalend. Op de meeste systemen ontvangt u tussen de 10 en 25 jaar fabrieksgarantie.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend<br>In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen<br>Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio<br>Landelijke dekking<br>Vergelijken van tarieven en kwaliteit<br>Tot wel 45% besparen

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.