GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Wat kost een compleet zonnepanelensysteem?

Wat kost een compleet zonnepanelensysteem?

Bent u benieuwd naar de kosten van een compleet zonnepanelensysteem? Houd er dan rekening mee dat u betaalt voor de installatie en de zonnepanelen, maar ook voor de bekabeling, de ophangsystemen en natuurlijk de omvormer waar u gebruik van dient te maken. Samen zorgen de verschillende elementen voor een totaalprijs, waarvan we u hier een schatting zullen geven.

Aantal zonnepanelen

Onderhoud van zonnepanelen

U dient voor de berekening van de kosten van een compleet zonnepanelensysteem allereerst na te denken over het aantal zonnepanelen waar u gebruik van wilt maken. Gaat het u om 3 zonnepanelen op het dak, kunt u er 6 of 8 kwijt, of wilt u wellicht zorgen voor een flink oppervlakte met 12 - 19 zonnepanelen? Afhankelijk van de ruimte op het dak of op de grond kunt u gebruik maken van meerdere panelen. De kosten van een compleet zonnepanelensysteem nemen uiteraard toe wanneer u meer zonnepanelen wilt plaatsen. Naast de ruimte is natuurlijk het door u gewenste vermogen essentieel: wilt u 100% dekking van uw jaarlijkse energieverbruik of slechts 50%? (Belangrijk om te weten is dat zonnepanelensystemen in de toekomst altijd nog uitgebreid kunnen worden met extra zonnepanelen. Het is dan overigens wel handig om het gehele systeem hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld door voor een iets zwaardere omvormer te kiezen).

Factoren die van invloed zijn op de prijs van een zonnepanelensysteem (inclusief installatie)

 • Complexiteit van de installatie: gaat het bijvoorbeeld om de eenvoudige installatie op een plat dak op 1 hoog of gaat het om de gevelmontage op een flatgebouw. Of kunnen de omvormer en het leidingwerk simpel aangelegd worden of is er veel hak-, breek- en montagewerk nodig. Hetzelfde zonnepanelensysteem kan in de ene situatie in een halve dag aangelegd worden en in een complexere situatie kan het zomaar 2 dagen duren. Dat heeft een groot effect op de uiteindelijke kosten.

 • Rij-afstand tot de projectlocatie: woont u in de Randstad en bent u goed bereikbaar? Dan vergt dat minder tijd dan bijvoorbeeld een klant die op Ameland woont. Dat zal uiteindelijk ook effect hebben op de kosten van het leveren en monteren van een zonnepanelensysteem.

 • Capaciteit en kwaliteit van de omvormer: net als bij de aanschaf van een TV bestaat er bij omvormers (en zonnepanelen) een verschil in kwaliteit en mogelijkheden. Hoe beter de omvormer is, hoe langer de garantie, maar des te hoger zal de aanschafprijs zijn.

 • Capaciteit en kwaliteit van de zonnepanelen: zonnepanelen heb je in vele vormen, maten en merken. Hoe hoger de capaciteit van een zonnepaneel is, des te duurder in de aanschaf. Het is wel de moeite waard omdat je dan meer zonnestroom kunt opwekken op het zelfde aantal m2 als panelen met een lagere capaciteit. Daarnaast behouden duurdere panelen langer hun capaciteit en is de garantie ook langer.

 • Marktomstandigheden: zoals concurrentie tussen installateurs of schaarste van onderdelen bepalen voor een groot deel ook de kosten van een zonnepanelensysteem.

 • De installateur: sommige installateurs zijn nu eenmaal duurder dan anderen, zowel qua levering spullen als qua uurlonen van de medewerkers. Let daar goed op! De concurrentie is groot momenteel en het is daarom heel verstandig om aanbiedingen te vergelijken.

 • De tijdsduur van de garantie op de onderdelen, hoe langer en uitgebreider de garantie zal zijn, des te hoger zijn meestal de aanschafkosten

Gemiddelde kosten van een zonnepaneleninstallatie

Aantal panelen

Vermogen in Wattpiek

Opbrengst per jaar in kWh

Gemiddelde investering

Gemiddelde besparing

Terugverdientijd in jaren

Offerte aanvragen (vrijblijvend)

6

2400

2112

€ 3.500

€ 802,56

4,37

Offerte

8

3200

2816

€ 4.500

€ 1.070,08

4,21

Offerte

10

4000

3520

€ 5.500

€ 1.337,60

4,12

Offerte

12

4800

4224

€ 6.500

€ 1.605,12

4,05

Offerte

14

5600

4928

8.000

€ 1.872,64

4,28

Offerte

16

6400

5632

9.500

€ 2.140,16

4,44

Offerte

18

7200

6336

€ 10.500

€ 2.407,68

4,37

Offerte

20

8000

7040

€ 11.500

€ 2.675,20

4,3

Offerte

Uitgangspunten kosten zonnepaneelinstallatie

 • 1 zonnepaneel van 400 Wattpiek: we gaan uit van een zonnepaneel met een opbrengst van 400 Wattpiek (is een gemiddeld vermogen). 1 Wattpiek levert 0,88 kWh op. Dat betekent dat een zonnepaneel in een jaar tijd ongeveer 352 kWh oplevert.

 • Elektriciteitsprijs van € 0,38 per kWh: Stroomprijzen fluctueren de afgelopen 2 jaar enorm (tussen de € 0,35 en € 1 per kWh). Hoe hoger de elektriciteitsprijs, des te meer leveren de zonnepanelen op.

 • Sterk fluctuerende prijzen zonnepanelen: hoe hoger de elektriciteitsprijs, des te meer vraag naar zonnepanelen, des te duurder worden de zonnepanelen. In 2022 stegen de prijzen van zonnepanelen ook fors door leveringsproblemen vanuit China. Ook bij onderdelen zoals omvormers en bevestigingsmateriaal speelde dat probleem. In onze berekeningen gaan we uit van een enigszins normale en stabiele markt.

 • Uitgaande van een standaardsituatie: bij de berekening van de prijzen in de tabel gaan wij uit van een goed bereikbare eensgezinwoning met hellend dak of schuin dak.

 • 0% btw: per 1 januari 2023 wordt er geen 21% btw meer geheven over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

 • Meer zonnepanelen=duurdere omvormers: In geval van grotere hoeveelheden zonnepanelen moet de omvormer ook een groter vermogen krijgen en is daardoor duurder.

 • Ligging en situering zonnepanelen bepalend: de opbrengst van zonnepanelen is zeer sterk afhankelijk van de blootstelling aan de zon. Het verschil tussen zuid en noord en oost en west is groot. In deze berekeningen is uitgegaan van een optimale zuid-situering. Ook de hellingshoek is bepalend alsmede enige schaduwsituaties. Bij een offerte-aanvraag zal een leverancier uw specifieke situatie in een softwareprogramma inbrengen waardoor u exact de jaarlijks verwachte opbrengsten kunt zien.

 • Vaste, variabele en dynamische energiecontracten: We rekenen in deze tabel met een vast tarief, echter in de praktijk heeft een groot deel van de consumenten een variabel of dynamisch energiecontract, waarbij tarieven per uur kunnen verschillen en in geval van een dynamisch contract zelfs negatief kunnen zijn.

 • Geen rekening houdend met energieplafonds: bij toepassing van een energieplafond worden de stroomprijzen tot een bepaald niveau kunstmatig laag gehouden. Met deze situatie wordt geen rekening gehouden. De verwachting is ook dat alleen in 2023 een energieplafond door de overheid zal worden gehanteerd.

 • Salderingsregeling wordt toegepast: in de berekeningen in de tabel wordt de salderingsregeling toegepast. Dat betekent in feite dat een terug geleverde kWh net zoveel opbrengst als dat deze zou worden gekocht bij de energieleverancier. In geval van het aflopen van de salderingsregeling wordt deze niet verrekend in aantallen kWh, maar worden de kosten en terugleververgoedingen met elkaar verwerkt.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Vind de goedkoopste installateurs en bespaar tot wel 45% op uw investering.

Aantal wattpiek aan vermogen

Bepalen aantal zonnepanelen

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u op het dak of op de grond kwijt kunt, kunt u een bepaald wattpiek vermogen op gaan wekken. Dit staat voor het maximale vermogen dat u uit het zonnepanelensysteem kunt verwachten, mits alles meezit. Met 3 zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld rekenen op 540 wattpiek, terwijl een systeem van 12 zonnepanelen kan leiden tot een wattpiek vermogen van 2820. Des te meer vermogen u op kunt leveren, des te groter de besparing op uw energiekosten uit zal vallen, maar des te meer u ook dient te investeren.

Tips !

TIPS BIJ AANSCHAFFEN VAN EEN ZONNEPANELENSYSTEEM

Het aloude goedkoop is duurkoop geldt ook voor zonnepanelensystemen. U wilt dat uw systeem een goed rendement geeft, dat u er geen omkijken naar heeft en dat het minimaal 25 jaar probleemloos meegaat. Het is dan ook meestal niet verstandig om in zee te gaan met hele jonge bedrijven met onervaren mensen. Hoe zeker bent u er van dat uw systeem onder fabrieksgarantie gaat vallen en dat de installateur over 10 jaar überhaupt nog bestaat? U kunt goede installateurs onder andere herkennen aan een goede service, nette medewerkers, verzorgde website, net materiaal (geen afgetrapt busje) en het liefst een lidmaatschap van bijvoorbeeld Uneto-VNI en/of ZON en/of STEK. Vanzelfsprekend moet men kundig zijn en een verzorgde goed onderbouwde offerte kunnen aanleveren.

Kosten van de installatie

Daarnaast dient u binnen de kosten voor een compleet zonnepanelensysteem rekening te houden met de installatie. U kunt 3 zonnepanelen laten plaatsen voor ongeveer €500, terwijl het u ongeveer €1.000 zal kosten om er 8 te laten plaatsen. De kosten per paneel nemen af naarmate u er meer wenst te gebruiken. Voor 19 panelen op het dak betaalt u gemiddeld bijvoorbeeld €1.800. Het is om die reden verstandig om samen met de buren of de rest van de buurt voor een compleet zonnepanelensysteem te kiezen. Des te groter het aantal panelen, des te lager de kosten uiteindelijk per paneel uit zullen vallen.

Kosten & besparingen van zonnepaneleninstallaties:

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.