Hoeveel kunt u besparen met zonne-energie ?

Hoeveel kunt u besparen met zonne-energie?

Energiezuinige woning

Bent u benieuwd naar de energiebesparing waar u dankzij zonne-energie op kunt rekenen? Dit hangt af van het aantal zonnepanelen dat u wenst te plaatsen. Per vierkante meter zonnepanelen kunt u rekenen op maximaal 100 kWh aan elektriciteit, al zijn dit cijfers die u in de praktijk doorgaans niet zal halen. U rekent met het energiebedrijf bedrijf jaarlijks af in zogenaamde kilowattUren, de standaard eenheid voor elektriciteit. In 2014 kost 1 kwH gemiddeld € 0,22. Indien u 1000 kwH zelf opwekt, bespaart u simpelweg 1000 * € 0,22 = € 220. Indien de prijs in 2015 € 0,23 wordt, dan bespaart u € 230 enzovoort. Dus hoe hoger de elektriciteitsprijs in de toekomst zal worden, des te groter zal uw voordeel zijn. Hieronder ziet u een overzichtje met de jaarlijkse besparing met verschillende configuraties (aantal panelen en het daardoor opgewekte vermogen).

Indicatieve besparingen 2014

Aantal panelen

Opgewekt vermogen

Prijs incl.btw (2014)

Besparing per jaar

Terugverdientijd

7

1500 kwH

€ 3.300 - € 3.800

€ 330,00

10 - 11,5 jaar

10

2100 kwH

€ 4.100 - € 4.400

€ 462,00

9 - 9,5 jaar

14

3000 kwH

€ 4.700 - € 5.100

€ 660,00

7 - 8 jaar

20

4300 kwH

€ 6.200 - € 7.000

€ 946,00

6,5 - 7,5 jaar

26

5600 kwH

€ 7.900 - € 8.500

€ 1.232,00

6,5 - 7 jaar

Uitgangspunten

  • Alle tarieven zijn gemiddelden uit de markt uitgaande van een standaard zonnepanelenpakket met inbegrip van 6% btw

  • Er is geen rekening gehouden met 100% terugvordering BTW

  • Een standaard zonnepanelenpakket bestaat uit standaard zonnepanelen, gemonteerd op een pannendak van een eensgezinswoning, bekabeling extern en intern wordt aangesloten op een nette (niet weggewerkte) manier.

  • Omvormer en aansluiting op het netwerk zijn inbegrepen. Standaard marktconforme garanties zijn van toepassing.

  • Eventuele aanvullende wensen of uitzonderingen zijn niet meegenomen in de prijsindicaties, zoals bijvoorbeeld speciale zonnepanelen (ge ntegreerd in dak, voorzien van dakisolatie, verwerkt in glas, extreem hoog rendement etc.)

  • Om de besparing per jaar te bepalen is uitgegaan van het elektriciteitstarief van € 0,22 per kwH in 2014.

  • De verwachting is dat in de komende 10 jaar de gemiddelde elektriciteitsprijs zal gaan stijgen waardoor de besparing groter zal zijn dan hierboven is aangegeven. Tevens zal de terugverdientijd korter zijn. Hier is in bovenstaande tabel geen rekening mee gehouden.

  • Er zijn talloze soorten zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen. Kwaliteit en garantievoorwaarden kunnen verschillen. In bovenstaande tabel is met een gemiddelde kwaliteit en garantie rekening gehouden.

  • Prijzen tussen verschillende aanbieders kunnen in verband met concurrentie en acties fors verschillen. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

Energiebesparing zonne-energie

zonnestraling

De energiebesparing door zonne-energie zorgt ervoor dat u minder stroom bij uw leverancier hoeft af te nemen. Indien u daar een prijs van bijvoorbeeld €0,24 per kWh voor betaalt, kan een paneel dat 100 kWh oplevert er op die manier voor zorgen dat u €24 kunt besparen. Wat dat betreft zorgt u er met de zonne-energie voor dat u de reguliere energie niet hoeft af te nemen. U bespaart op de kosten, naast het feit dat u een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Opbrengst van de panelen

De werkelijke opbrengst of rendement van de panelen heeft natuurlijk ook direct invloed op de jaarlijkse besparing op energiekosten. Zonnepanelen die niet optimaal geplaatst zijn (bijvoorbeeld verkeerde hellingshoek, in schaduw van bomen) zullen minder renderen.

Stijging van de energiekosten

Op dit moment kunt u uitrekenen wat dit u aan besparing op zal leveren, maar houd daarnaast ook eens rekening met de toekomst. De kans is groot dat de opbrengst van de panelen in de toekomst voor veel meer voordelen gaat zorgen. Op het moment dat de energiekosten verder oplopen zou u namelijk veel meer betalen aan reguliere energie via het stroomnet. In 2012 zijn de stroomprijzen in Nederland zo"n 3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en ook in 2013 liepen de prijzen op. Indien deze ontwikkeling zich doorzet zal de besparing dankzij zonne-energie uiteindelijk alleen maar groter worden.

energiekosten

Uw woning meer waard met zonnepanelen !

Terugverdientijd van de zonnepanelen

U kunt de besparing dankzij zonne-energie gebruiken om na te gaan wat het voordeel is wat u ieder jaar gebruik van kunt maken, maar het is daarnaast interessant om een berekening te maken van de terugverdientijd van de panelen. Hoeveel jaren heeft u nodig om uit de kosten te komen die u heeft moeten maken? Hoe lang duurt het voordat u daadwerkelijk gratis gebruik kunt gaan maken van de stroom? Bereken het aan de hand van de besparing door zonne-energie, zodat u daar zelf een goed idee van krijgt.