GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

Werking zonnepanelensysteem

Werking zonnepanelensysteem

Bent u benieuwd naar de werking van een zonnepanelensysteem? We spreken ook wel van een PV-systeem, omdat het gaat om een photo voltaic (fotovolta sch) systeem. Het is een combinatie tussen foton" uit het grieks dat staat voor licht" en Volta dat komt van de naam van Alesandro Volta, de man naar wie de eenheid voor elektrische spanning werd genoemd.

De zonnepanelensysteem werking zit op een redelijk technische manier in elkaar, maar we proberen hier toch te zorgen voor een overzichtelijke en begrijpelijke uitleg. We gaan in op wat zonne-energie eigenlijk is, hoe zonnecellen en zonnepanelen in elkaar zitten en hoe u er met een omvormer en de bekabeling voor kunt zorgen dat u gebruik kunt maken van de stroom die u opwekt. Een volledig PV systeem bestaat wat dat betreft uit een aantal verschillende onderdelen.

Meer informatie

  • Zonne-energie
  • Zonnecellen & zonnepaneel
  • Omvormer & meterkast

Zonne-energie opwekken

Zonne-energie is, uiteraard, afkomstig van de zon. De zon staat op een enorme afstand van de aarde en is ongeveer 109x zo groot. De zon kent een temperatuur van 15 miljoen graden Celsius en straalt zowel warmte als licht uit. We genieten met name in de zomer van de warmte, maar het licht bereikt ons iedere dag (zelfs door de wolken heen). We kunnen gebruik maken van dit licht door het op te vangen met zonnecellen. Dit maakt het mogelijk om zonne-energie op te wekken, waardoor de werking van het zonnepanelensysteem zorgt voor een duurzame bron van energie.

zonnepanelen vergelijken

Blauwe en zwarte zonnepanelen (achtergrond)

Zonnecellen en zonnepanelen

Het zijn de zonnecellen die er uiteindelijk voor zorgen dat ze aan de ene kant licht op kunnen vangen, om aan de andere kant een elektrische spanning te cre ren. We kunnen die elektrische spanning vervolgens op een technisch vernuftige manier aftappen, om er gebruik van te maken voor de apparaten in huis en bijvoorbeeld onze verlichting. Op het moment dat we de zonnecellen in een serieschakeling plaatsen kunnen we een zonnepaneel vormgeven. Het totale zonnepanelensysteem en de werking hiervan zorgen er uiteindelijk voor dat we elektriciteit op kunnen wekken en we daar gebruik van kunnen maken.

Standalone Zonnepanelen Installatie

off grid photovoltaisch systeem

Offgrid/Standalone systeem

Er zijn in feite drie photovolta sche systemen: een standalone systeem, een netgekoppeld systeem en de combinatievorm, een hybride PV-systeem. Simpelweg betekent het dat bij standalone systemen alle zonnestroom die niet direct gebruikt wordt, wordt opgeslagen in accu's, terwijl bij een netgekoppeld systeem de ongebruikte zonnestroom wordt doorgezet naar het regionale energiebedrijf. Een hybride systeem combineert beide systemen.

Omvormer en bekabeling

Op het moment dat we zonne-energie opwekken op basis van de werking van een zonnepanelensysteem dienen we er rekening mee te houden dat het gaat om gelijkstroom (DC). Ons huishouden is ingericht op het gebruik van wisselstroom (AC), waardoor we gebruik dienen te maken van een omvomer. Deze plaatsen we over het algemeen in de meterkast, in combinatie met de bekabeling en een aantal andere benodigdheden. Het is bovendien mogelijk om een monitor te plaatsen, om de werking van het systeem in de gaten te houden. Op die manier zorgen we voor een compleet zonnepanelensysteem, waarmee we bijvoorbeeld op het dak van onze woning de mogelijkheid hebben om energie op te wekken.

omvormer groepen

Omvormer met groepenkast

Vergelijken is altijd verstandig

Indien u zelf besluit om te investeren in een zonnepanelensysteem dat is het verstandig om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Er is momenteel een groot aanbod van verschillende zonnepanelensystemen en er is forse concurrentie tussen de verschillende installateurs; u kunt daardoor op eenvoudige wijze behoorlijk geld besparen. Belangrijk is natuurlijk wel dat u niet alleen op de prijs let, maar ook op de kwaliteit van de panelen zoals het rendement en de constructie. Daarnaast is het merk en de capaciteit van de omvormer erg belangrijk: deze heeft vaak een bepalende rol in het totaalrendement. Naast prijs en kwaliteit is garantie bepalend. Op de meeste systemen ontvangt u tussen de 10 en 25 jaar fabrieksgarantie.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend<br>In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen<br>Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio<br>Landelijke dekking<br>Vergelijken van tarieven en kwaliteit<br>Tot wel 45% besparen

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.