GRATIS INTERNET OFFERTE AANVRAGEN
zonnepanelen-op-schuine-daken

100% btw terugvorderen

Geen btw meer betalen sinds 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het zogenaamde nul-tarief geldt nu voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Echter zijn er nog steeds situaties waarin u wél 21% btw moet betalen, namelijk:

1. Als u de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen

2. Als u geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt

3. Als u zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen

4. Als de zonnepanelen niet op of bij uw woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.

Indien u wel zonnepanelen hebt aangeschaft voor 1 januari 2023

In Nederland bestaat er inderdaad een regeling waarbij je geen btw hoeft te betalen bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze regeling staat bekend als de "btw-teruggave regeling voor zonnepanelen" en is van toepassing op zowel particulieren als zakelijke eigenaren van zonnepanelen.

Volgens deze regeling kun je als eigenaar van zonnepanelen de betaalde btw op de aanschaf en installatie van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Het bedrag aan terug te vorderen btw kan aanzienlijk zijn, omdat het btw-tarief in Nederland doorgaans rond de 21% ligt.

Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave regeling voor zonnepanelen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

1. Je bent als particulier of ondernemer geregistreerd bij de Belastingdienst.

2. Je hebt de zonnepanelen aangeschaft en geïnstalleerd.

3. Je hebt de zonnepanelen aangeschaft bij een btw-plichtige leverancier/installateur.

4. Je levert de opgewekte elektriciteit (deels) terug aan het elektriciteitsnet.

5. Je doet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft een btw-teruggaveverzoek bij de Belastingdienst.

Het btw-teruggaveproces omvat het indienen van een specifiek formulier bij de Belastingdienst, waarin je aangeeft dat je gebruik wilt maken van de regeling. Vervolgens zal de Belastingdienst de btw die je hebt betaald op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugstorten op je bankrekening.

Het is belangrijk om te vermelden dat de exacte regels en vereisten kunnen veranderen, dus het is altijd verstandig om de meest recente informatie te raadplegen op de website van de Belastingdienst of contact op te nemen met een belastingadviseur voor advies op maat met betrekking tot de btw-teruggave regeling voor zonnepanelen.

100% Btw terugvorderen

Nederland wil zonnepanelen

Mocht u uw zonnepanelen voor 1 januari 2023 hebben aangeschaft, dan kunt u nog het volledige btw bedrag terugvorderen. Dit heeft te maken met een uitspraak van het Europese Hof op 20 juni 2013. De Belastingdienst heeft een eenvoudige regeling in het leven geroepen waarbij u de keuze hebt of u fiscaal geregistreerd wil worden als ondernemer of niet. Indien niet, dan kunt u wel gebruik maken van de btw korting op de arbeidskosten, echter betaalt uw wel gewoon 21% over de materialen (zonnepanelen, bekabeling, omvomer etc.). Lees hieronder meer.

Ondernemer voor de Btw

Het Europese Hof heeft namelijk bepaald dat u als bezitter van een zonnepanelensysteem een ondernemer voor de Btw bent. Dat betekent in principe niets anders dan dat u de Btw die u uitgeeft aan het systeem, in mindering mag brengen op uw Btw-afdracht. U maakt gebruik van een regeling die ondernemers bekend is, waarmee u ervoor zorgt dat u de Btw niet hoeft te betalen. U betaalt de Btw in eerste instantie aan de leverancier van de zonnepanelen, maar dankzij de Belastingteruggave krijgt u dat geld weer netjes terug.

Subsidieregeling zonnepanelen

U kunt de Btw 100% terugvorderen en er daarmee voor zorgen dat u toch gebruik kunt maken van een subsidieregeling voor zonnepanelen. Wat dat betreft kunt u 21% besparen op de kosten van het systeem, door u als ondernemer voor de Btw bij de Belastingdienst aan te melden. Uiteraard kunt u hierbij gebruik maken van een handig stappenplan. Meld u als ondernemer bij de Belastingdienst aan, nadat u het systeem heeft laten plaatsen. U hoeft zich niet aan te melden bij de Kamer van Koophandel, het gaat puur om uw status als ondernemer voor de Btw bij de Belastingdienst.

Flink financieel voordeel

Dankzij de subsidieregeling voor zonnepanelen die u zelf op kunt zetten kunt u rekenen op een flink voordeel. De overheid zal u hier niet al teveel over mee willen delen, omdat men de beslissing tot aan het Europese Hof aan heeft proberen te vechten. Deze heeft echter besloten dat consumenten wel degelijk recht hebben op de teruggave van de Btw. Wat dat betreft kunt u zorgen voor als het ware 21% korting op het systeem, op basis van de consumentenprijs die u uiteindelijk aan de leverancier dient te betalen.

Zonnepanelen montage hellend dak

  • Montage zonnepanelen hellend dak 1
  • Montage zonnepanelen hellend dak 2
  • Montage zonnepanelen hellend dak 3
  • Montage zonnepanelen hellend dak 4

Eenvoudige procedure

Het is een relatief eenvoudige procedure om u te registereren bij de Belastingdienst en de btw terug te vorderen, vanwege de standaardprocedure die u kunt downloaden op de site van de Rijksoverheid. (www.rijksoverheid.nl)

Kortere terugverdientijd zonnepanelen

Dankzij de 100% terugvordering van de Btw betaalt u uiteindelijk een lager bedrag voor de zonnepanelen waar u gebruik van wenst te maken. De 21% Btw die u als korting krijgt zorgt ervoor dat de terugverdientijd met eenzelfde percentage af zal nemen. Dat betekent dat een terugverdientijd van de zonnepanelen van 8 - 10 jaar terug zal lopen naar iets minder dan 8 jaar. Wat dat betreft kunt u vervolgens zo"n 17 jaar gebruik blijven maken van de zonnepanelen, om gratis stroom op te wekken. Dankzij het terugvorderen van de Btw vormen de zonnepanelen een nog veel betere investering en is het een uitstekend idee om daar direct mee aan de slag te gaan.

Zonnepanelen verdient u doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug, zorgen voor een beter Energielabel en verhogen de waarde van uw woning of bedrijfspand.